Türkiye Hava Sahasını Ermenistan Uçaklarına Neden Kapattı – Nemesis Anıtı Krizi

PAYLAŞ

Nisan ayının 25’inde Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Nemesis operasyonunun tetikçilerinin onuruna yapılan anıtın açılışı oldu. Açılışı Erivan belediye başkan yardımcısı ve vekili Tigran Avinyan gerçekleştirdi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın partisinden olan Belediye Başkan Yardımcısı Tigran Avinyan anıtın açılışında  yaptığı konuşmada Nemesis anıtının hikayesinin Ermeni ulusunun adaleti tesisi ile ilgili olduğunu söyledi:

 

‘’ Ermeni Devrimci Federasyonu’nun ülke çapında bir intikam kararı onurumuzu geri kazanma kararı idi.’’

 

Anıtın açılışına Ermenistan’ın sanat ve bilim dünyasından da bir çok isim katıldı.

 

Nemesis Operasyonu Nedir ?

 

Nemesis Operasyonu Ermeni Devrimci Federasyonu – Taşnaksutyun – tarafından  bir çok Osmanlı siyasi ve askeri liderlerine, aynı zamanda Azerbaycanlı siyasetçilere karşı da gerçekleştirilen suikasttır. Şahan Natali ve Karekin Pastırmacıyan’ın başında bulunduğu örgütün gerçekleştirdiği en çok bilinen suikast Osmanlı Sadrazamı ve İttihat ve Terakki’nin kurucularından Talat Paşa’nın Berlin’de Soğomon Tehliryan tarafından öldürülmesidir.

 

Örgüt 1920 yılının 19 Haziran’ında Tiflis’te Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin eski Başbakanı Fetali Han Hoyski’nin öldürülmesinden de sorumludur. Suikasta kurban gidenler arasında Ermeniler de olmuştur.

 

Türkiye ve Azerbaycan’dan Tepkiler

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı 26 Nisan’da yayınladığı bildiride anıtın açılışını şiddetle kınadıklarını belirtti:

‘’Bu utanç verici anıtın açılması 31 diplomatımız ve aile üyelerinin katledildiği menfur terör saldırılarına yol açan kanlı bir tedhiş hareketinin yüceltilmesidir.’’

 

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında bu anıtın açılmasının Türkiye – Ermenistan diyalog süreci ile bağdaşmadığını , bölgede kalıcı barışa ve istikrara zıt bir davranış olduğunu söyledi.

 

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da yayınladığı bildiride anıtın açılışını kınadı:

 

’’Ermenistan’ın bu tür adımları, bu ülkenin Azerbaycan ve Türkiye ile devam eden normalleşme müzakerelerine ilişkin iddia ettiği ‘’samimiyet’’ ve ‘’iyi niyeti’’ ciddi şekilde sorgulanmaktadır.’’

 

Anıtın açılışından 3 gün sonra, 28 Nisan’da  FlyOne Ermenistan havayolu şirketi Türkiye’nin herhangi bir bildirimde bulunmaksızın hava sahasını şirketin uçuşlarına kapattığını açıkladı. Türkiye’den konu ile ilgili resmi açıklama ise 3 Mayıs’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapıldı. Çavuşoğlu ‘’Nemesis Anıtı’’nın açılışının kabul edilemez olduğunu ve bu yüzden Türk hava sahasının Ermenistan uçaklarına kapandığını açıkladı. Dışişleri Bakanı bu yasağa Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın kullandığı uçağın da dahil olduğunu söyledi:

 

‘’Ermenistan uçaklarına bizim ülkemiz üzerinden bir çok yere uçmaya izin verilmişti, hava sahamızı kapattık. Bir tek Ermenistan Meclis Başkanı KEİPA toplantısı için Türkiye’ye gelecekti ona izin verdik. Eğer devam ettirirlerse bu sefer ilave tedbirler de alacağız.’’

 

Anıtın açılışı Ermenistan’da bir çok kesimde alkışlansa da siyasi çevrelerde Paşinyan hükumetinin bu adımını eleştirenler de oldu. Demokratik Alternatif Parti’sinin başkanı ve siyasi yorumcu Suren Surenyants sosyal medyada yaptığı açıklamada Ermenistan hükumetinin bu adımını bir acizlik ve popülist bir davranış olarak adlandırdı.

 

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA ) toplantısı için Ankara’da bulunan Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı Alen Simonyan gerçekleştirilen basın toplantısında anıtın açılışına yerel yönetimler düzeyinde karar verildiğini ve Ermenistan’ın dış politikasının bir ifadesi olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

 

Simonyan , TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeden sonra basına açıklama yapan Şentop görüşmenin olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini belirtti:

 

‘’Ermenistan-Azerbaycan,Ermenistan-Türkiye ilişkilerini normalleştirmek kolay süreç değil. Buna karşı çıkan ülkeler ve Ermenistan’ın içerisinden farklı unsurlar var,olabilir. Bunların Nemesis Anıtı sürecini tahrik ettiğini söylediler.’’

 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da 5 Mayıs’ta yaptığı açıklamada anıtın dikilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Paşinyan’ın bu açıklamasından sonra ise Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan anıtın dikilmesinin Ermenistan’ın iç işi olduğunu ve kimsenin karışmaya hakkının olmadığını söyledi. Erivan belediyesi yetkilileri de yerel medyaya yaptıkları açıklamada anıtı kaldırmak gibi bir niyetlerinin olmadığını belirttiler.

 

Ermenistan hükumeti anıt için sorumluluğu yerel yönetimlere yüklemeye çalışsa da, hükumete danışılmadan böyle bir adımın atılmayacağı da düşünülebilir. Paşinyan parlamentoda yaptığı açıklamada Nemesis anıtı fikrinin 2020 İkinci Karabağ Savaşından sonra kabul edildiğini ve eğer buna karşı çıksaydı ‘’vatan haini’’ diye suçlanacağını söyledi.

 

Siyasi analist Onnik James Krikorian’a göre Tigran Avinyan’ın anıtın açılışına katılması  Erivan belediye seçimleri öncesi bir oyun olduğu spekülasyonlarına neden oldu :

 

‘’ Anıtın yapılmasına 2021 yılında karar verilmiş olsa da , Türkiye ve Azerbaycan ile normalleşme görüşmeleri sürerken anıtın açılışının belediye başkan yardımcısı ve vekili Tigran Avinyan tarafından bu kadar kritik bir zamanda yapılması sorgulanabilir. Bazıları bunun sonbaharda Erivan’ın sandık başına gitmeye hazırlanırken milliyetçi duygular üzerine bir oyun olabileceği spekülasyonunda bulunuyor. Eğer durum buysa, o zaman muhalefet destekçilerinin hükûmetin bu yılkı oylamada  belediye başkan adayı olan Avinyan’a ‘’hain’’ sloganları atması , muhtemelen onun daha da yanlış değerlendirildiğini gösteriyor.’’

 

Anıtın açılışının Türkiye – Ermenistan normalleşme sürecini negatif yönde etkilediği söylenebilir.

 

Özel temsilciler Serdar Kılıç ve Ruben Rubinyan’ın yaptığı görüşmeler ,Ermenistan’ın Kahramanmaraş depreminden sonra insanı yardım ve arama kurtarma ekibi göndermesi , Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın depremden sonra Türkiye’yi ziyaret etmesi ilişkilerin yakında iyileşeceği ile ilgili umut veriyordu ve 2023 turizm sezonu başlamadan sınırların üçüncü ülke vatandaşlarına açılması planlanıyordu. Şimdi ise Türkiye – Ermenistan normalleşme süreci daha da belirsiz bir hale geldi . Bir diğer yönden eğer Azerbaycan – Ermenistan barış süreci ile ilgili olumlu gelişmeler olursa , son günde yaşanan bu kriz de atlatılabilir.

 

Tüm bunların yanında tabi ki, Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerin sonuçlarını da unutmamak gerekiyor . Türkiye’de hükumet değişikliği olursa yeni hükumetin ilk aylarda önceliği arasında Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek olmayabilir veya yeni hükumetin bu konuya odaklanması zaman alabilir.

İlgili Yazılar