BÜYÜKELÇİ VE DAİMİ TEMSİLCİLERİN YABANCI DEVLET BAŞKANLARINA GÜVEN MEKTUPLARINI SUNMA TÖRENLERİ FOTOĞRAFLARI
Devletler birbirleri nezdinde temsilci tayin ederken milletlerarası alanda kabul edilmiş usul ve kaidelere riayet ederler. Bir devletten diğer devlet nezdine temsilci atanmadan önce gönderen devlet genellikle kabul eden devlet nezdindeki misyonu aracılığıyla temsilci için “agrement” talep eder. Kabul eden devlet “agrement” verdikten sonra tayin işlemlerine girişir. Hükümet yeni misyon şefine, gideceği ülkedeki devlet başkanına hitaben en iyi cins parşemen kağıdına yazılmış resmi bir mektup verir. Bu “Güven Mektubu”dur. Mektup Türkçe yazılır. Cumhurbaşkanının ismi en üst kısıma kaydedilmiştir. Altında temsilcinin gönderileceği ülkenin devlet başkanının ismi bulunur. Mektup “değerli ve büyük dost” diye başlar. Mektubun altını Cumhurbaşkanı imzalar ve cumhurbaşkanlığının soğuk mührü basılır. Sol alt kısımda dışişleri bakanının imzası bulunur. Güven mektuplarının sunulması törenle olur. Her ülkenin güven mektubu sunma töreni ve kıyafet zorunluluğu farklıdır. Uluslararası kuruluşlara gönderilen daimi temsilciler de güven mektuplarını, o kurumun başındaki kişiye sunarlar. Bu bölümde, Türk Büyükelçilerinin yabancı devlet ve uluslararası örgüt başkanlarına güven mektuplarını sunma törenlerine ilişkin fotografları sunuyoruz:
Büyükelçi Alper Coşkun’un Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e güven mektubunu sunma töreni (24 Eylül 2012)
Büyükelçi Ömer Önhon’un İspanya Kralı Felipe’ye güven mektubunu sunma töreni (6 Ekim 2014)
Büyükelçi Ömer Önhon’un Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a güven mektubu sunma töreni (15 Eylül 2009)
Büyükelçi Fatih Ceylan’ın Sudan Cumhuriyeti Devlet Başkanı’na sunduğu güven mektubu
Büyükelçi Fatih Ceylan’ın Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’e atanma mektubunu sunma töreni (20 Eylül 2013)
Büyükelçi Erdoğan İşcan Strazburg’da bir Avrupa Konseyi sözleşmesini imzalarken (11 Temmuz 2016)
Büyükelçi Erdoğan İşcan Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde konuşma yaparken
Büyükelçi Erdoğan İşcan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’ya güven mektubu sunma töreni (31 Ocak 2006)
Büyükelçi Erdoğan İşcan’ın Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak’a güven mektubu sunma töreni (3 Aralık 2009)
Büyükelçi Erdoğan İşcan’ın Kuzey Kore Yüce Halk Asamblesi Prezidyumu Başkanı Kim Yong-nam’a güven mektubu sunma töreni (4 Mayıs 2010)
Büyükelçi Erdoğan İşcan’ın Strazburg’da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’a güven mektubu sunma töreni (3 Kasım 2014)
Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, Hofsburg Sarayındaki bir davette efsanevi şarkıcı Adriano Celentano ile birlikte
Büyükelçi Ayşenur Alpaslan’ın Peru Cumhurbaşkanı Alessandro Toledo’ya güven mektubu sunma töreni (10 Ağustos 2003)
Büyükelçi Ayşenur Alpaslan’ın Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves’e güven mektubu sunma töreni (29 Ekim 2009)
Büyükelçi Deniz Bölükbaşı’nın Portekiz Cumhurbaşkanı Sampaio’ya Güven Mektubunu Sunma Töreni
Büyükelçi Selim Yenel’in zamanın AB Komisyonu Başkanı, eski Portekiz Başbakanı Jose Manuel Durao Barroso’ya Güven Mektubunu Sunma Töreni
Türkiye AB’ye Daimi Temsilci – Büyükelçi atama yapacağı zaman hem AB Komisyonu , hem de Konseyinden agreman talebinde bulunmaktadır. Bu onaylar genelde 40 – 45 gün içinde verilir. Komisyon onayını daha kolay vermekle birlikte, Konsey bakımından her üyenin onayı gerekmektedir. GKRY ile ilişkilerimizin durumuna bakılmaksızın şimdiye kadar herhangi bir pürüz çıkmamıştır. Her iki kurumun oluru alındıktan sonra agremanın verildiği Ankara’ya bildirilir.
Büyükelçi Brüksel’e vardıktan sonra her iki kurumun protokolüne ayrı ayrı itimatname (güven mektubu) örneklerini verir ve görevine başlar, daha sonra da birer törenle itimatnamenin asıllarını kurumların başkanlarına sunar.