Mütevazı Bir Resmî Konut Örneği Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Nezdinde Daimi Temsilcilik Resmî Konutu

PAYLAŞ

Yurtdışı temsilciliklerimizin resmî konutları, kançılaryaları kadar, hatta daha fazla önem taşır. Zira, resmî davetler, koşullar el verdiğince, bu konutlarımızda yapılır; ülkemiz ve ulusumuz değerleri ve kültürümüz en iyi biçimde tanıtılmaya çalışılır.

 

Bakanlığımız da büyükelçilerimiz de görevlerini yerine getirirken tasarrufa da azami özeni gösterirler.

 

Kançılarya binaları ve resmî konutların satın alınması ya da kiralanmasında ve döşenmesinde de bütçe olanakları birinci planda göz önünde tutulur. Bu itibarla, çoğu kez, Türk resim sanatının örnek yapıtları, özgün motiflerimizi içeren el işleri, gümüş ve çini/cam dekoratif eşya, hatta Türk halıları gibi, temsile yönelik özel değerli eşyalarımızı da görev süremizde yanımızda götürmeye ve mevcut demirbaş eşyaya katkı yapmaya çalışırız.

 

Büyük ve önemli başkentlerdeki değerli mülkümüzün bazıları için özel kitaplar yayımlanmış; ayrıca çoğu yerel dergilerde özel bölümler yer almıştır. Böyle mülkümüzün yanı sıra, mütevazı kançılarya ve resmî konutlarımız çoğunluktadır.

 

İki kez daimi temsilci/büyükelçi olarak görev yaptığım ve toplam beş yıl yaşadığım Montreal’de yerleşik Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü nezdindeki daimi temsilciliğimiz de bunlar arasındadır.

 

Kançılaryamız pek çok diğer ülke gibi, USHÖ binası içinde bir dairede faaliyet göstermektedir ki bu, örgüt çalışmaları bakımından pratik ve yararlı bir yerleşimdir.

 

Örgüt binasının geniş salonlarından da ulusal gün resepsiyonları, büyük davetler, konferans ve sergiler için yararlanılabilmektedir.

 

Resmî konut ise, örgüt nezdindeki temsilciliğimiz, Ottawa Büyükelçiliğimize bağlı bir ofis olarak faaliyet gösterirken, 1990 yılında büyükelçilik düzeyine yükseltilince çok mütevazı bir fiyatla satın alınmıştır. Arsa büyüklüğü yaklaşık 600, bina kullanım alanı 300 metrekareden ibarettir. Resmî yemek ve kokteyl davetleri de, davetli sayısı makul düzeyde tutulduğunda, ihtiyacı karşılamaktadır.

 

Kentin seçkin yerleşim bölgelerinden Westmount semtinde 1921-1925 yıllarında yapılan üç binalık bir grup içindeki bitişik ikiz evlerden birisinin yarısından oluşan konut, mimari olarak da semtin en mütevazı yapıları arasındadır.

 

Binaların mimarı Percy Erskine Nobbs’un yapıtlarına ilişkin bir yayında yer alan krokiye burada yer verilmiş olup resmî konutumuz ortadaki yapının sol yarısında yer almaktadır.

 

İlgilenebilecekler için de konutla ilgili birkaç görsel paylaşılmıştır.

İlgili Yazılar
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir