Barışa Doğru: Ermenistan Azerbaycan’a Ait Olan Dört Köyü İade Ediyor

PAYLAŞ

Dün Güney Kafkasya’nın iki komşu ülkesi Azerbaycan ve Ermenistan arasında tarihi  bir adım atıldı. 19 Nisan’da her iki ülkenin devlet sınırı olan, Gazah – İcevan sınırında sekizinci defa bir araya gelen Azerbaycan ve Ermenistan sınır belirleme komisyonu Azerbaycan’a ait olan ve 1990-1992 yıllarında Ermenistan tarafından işgal edilen Gazah ilinin dört köyünün iade edilmesi konusunda mutabakata vardılar.

Böylece sınır belirleme sürecinin ilk aşamasında taraflar bu yönde sınırlarının Bağanıs (Ermenistan)-Bağanıs Ayrım (Azerbaycan), Voskepar (Ermenistan)-Aşağı Eskipara (Azerbaycan), Kirants (Ermenistan)-Heyrimli (Azerbaycan), Berkaber(Ermenistan)-Kızılhacılı(Azerbaycan) yerleşim yerleri arasından geçmesi konusunda anlaştılar.

Bakü ve Erivan sınır belirleme sürecinin 1991 yılında Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra imzalanan Alma Ata Deklarasyonu’na dayanması konusunda da anlaşmaya vardılar. Alınan karara göre her iki taraf sınırın kararlaştırılan bölümlerinde devlet sınır hizmetleri görevlilerini eş zamanlı ve paralel olarak konuşlandıracaktır. Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan’ın ofisinden medyaya yapılan açıklamada belirtilen yöndeki sınırların belirlenmesi sırasında son güncel Sovyet haritasının kullanılacağı bildirildi.

 

İade edilecek köyler hangileridir?

Birinci Karabağ savaşı zamanı Ermenistan silahlı kuvvetleri sadece Dağlık Karabağ Özerk bölgesini ve etrafındaki yedi bölgeyi değil,  Gazah ilinin 7 köyünü ve Nahçıvan’ın bir köyünü de işgal ettiler.

Ermenistan ve Gürcistan ile sınırdaş olan Gazah ilinin bu anklav olmayan ve iade edilecek olan köyleri Bağanis Ayrım, Heyrimli, Kızılhacılı, Aşağı Eskipara-dır.

Bunun dışında Gazah’ın  Yukarı Eskipara, Sofulu, Berhudarlı köyleri, Nahçıvan’ın Kerki köyü de ilk savaştan itibaren Ermenistan’ın kontrolünde, Ermenistan’ın eksklavı Artsvaşen ( Azerbaycanca Başkent ) ise 1992’den beri Azerbaycan’ın kontrolündedir.

Lakin anklav/eksklavların şimdi iadesi söz konusu değildir ve tarafların bunu sınır belirleme sürecine çözeceği bekleniyor.

Geri verilecek köylerden Bağanis Ayrım Ermenistan tarafından 1990’da işgal edilen ve yakılan ilk köy olarak biliniyor. 110 haneli ve 600  nüfusu bulunan Bağanis Ayrım köyü Sovyet devrinde Ermenistan’ın Erivan-İcevan-Noyemberyan yolunun yakınında yerleştiğinden dolayı stratejik öneme sahip idi. Ermenistan silahlı kuvvetlerinin köye ilk saldırısı 4 mart 1990 yılında gerçekleşiyor. Bu saldırı sonucunda 2 kişi öldürülmüş, 2 kişi ise yaralanmıştır.  1990 yılının Mart ayının 23’ü gecesi iyi silahlanmış Ermenistan askerleri tanklar ve zırhlı araçlar ile yeniden köye girerek evleri yağmalayıp, köyü ateşe verdiler. Saldırı sonucunda Aliyevler ailesinin 5 üyesi ve bir köy sakini diri diri yakılmış, köyü koruyan milis Mecit Ahmadov öldürülmüştür. Köye misafirliğe giden  Gazah’ın  Çaylı köy  sakinleri Kamran Amrahov ve kardeşi Bahtiyar Amrahov da esir alındıktan sonra öldürülmüşlerdir.

Yakılan köylülerin en yaşlısı 75 yaşındaki Dadaş Aliyev en küçüğü ise onun torunu 47 günlük bebek Hafız olmuştur. Bu trajedi sırasında 17 ev benzin dökülerek yakılmış, 11 ev ise yağmalanmıştır.

Köy sakinleri canlarını kurtarmak için komşu köylere ve ormanlara kaçmışlardır.

Yedi köyün işgali sonucunda evini ve mülkünü kaybeden 7000 binden fazla kişi Gazah’ın farklı bölgelerine yerleşmişlerdir.

İkinci Karabağ Savaşı’nı sona erdiren ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında imzalanan Kasım 2020 bildirisinin medya tarafından yayınlanan ilkin versiyonunda Gazah’ın 7 köyünün 20 Kasım 2020 tarihine kadar geri verileceği maddesi yer alsa da, saatler sonra Kremlin tarafından yayınlanan  belgede bu köylerin iade edilmesine istinat eden cümle belgeden çıkarılmıştır. Hatta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ateşkes bildirisi imzalandıktan bir gün sonra parti mensupları ile yaptığı toplantıda Gazah’ın 7 köyünün belirtilen tarihte geri verileceğini söylemişti.

Sözü giden köylerin geri verilmesi konusunda dün yapılan anlaşma Azerbaycan’da siyasi çevrelerce ve halk arasında olumlu bir gelişme olarak karşılandı.

Ermenistan’da dört köyün iade edilmesi genellikle olumsuz tepkiler alsa da Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan da varılan anlaşmanın her iki ülke arasında sorunları diplomatik yolla çözmek yolunda önemli bir adım olduğunu vurguladı:

“Ermenistan ve Azerbaycan ilk defa konuyu müzakere masasında çözdüler. Olan biteni abartmanızı istemem, âmâ hafife almanızı da istemem.”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken  de Azerbaycan ve Ermenistan arasında varılan bu mutabakatı alkışladıklarını bildirdiler.

“Bu, kalıcı ve onurlu bir barış anlaşmasının imzalanması yönünde önemli bir adımdır.” – Blinken sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bildirdi.

Bu açıklamalar Ermenistan’da bu köylerin iadesi ile ilgili yaygın olarak dile getirilen fikirlerin çürütülmesinde önemli rol oynuyor,zira bazı ermeni analistler Azerbaycan’a ait olan bu köylerin iadesinin uluslararası hukukun ihlali olduğunu söylüyerek bunu ‘toprak gaspı’ adlandırdılar ve Ermenistan’ın Azerbaycan’a baskı yapılması için BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), AB, Rusya, İran, ABD, AB üye ülkeleri ve Hindistan gibi ülkelere müaciat etmesini önerdiler.

Ermenistan’da İtirazlar:

Azerbaycan 1990-1992 yılları arasında Ermenistan tarafından işgal edilen köylerin iadesini talep ettiği günden itibaren Ermenistan medyasında ve siyasi çevrelerince bu konu müzakere edilmeye başladı. Genellikle hükumet yanlısı medya ve hukumete yakın siyasi yorumcular daha gerçekçi yaklaştılar. Amma onların sayısı çok değildi.

Ermeni analistler bu köylerin Ermenistan’ın Tavuş bölgesine ait olduğunu belirterek, iade edileceği halde Ermenistan’ı komşusu Gürcüstan ile bağlayan otoyolun Azerbaycan’ın kontrolüne geçeceği için ülkeyi tecrit durumuna düşüreceğini dediler.

Aslında Ermenistan’ı Gürcüstan’a bağlayan üç yoldan sadece birinin bazı kısımları iade edilecek olan Aşağı Eskipara köyünden geçmektedir ve bazı siyasi yorumcuların haklı olarak belirttiği üzere ana yol Azerbaycan – Ermenistan sınırından uzakta Ermenistan’ın Alaverdi, Vanadzor ve Dilijan bölgelerinden geçiyor.

Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan mart ayında yaptığı basın toplantısında bu konuya değinerek Azerbaycan arazisinden geçen yolların yerine yeni yolun inşa edilebileceği vurgusunu yaptı ve iletişim yollarının Ermenistan arazisinden geçmesi gerektiğini söyledi.

Ermenistan başbakanının ofisinden Nisan ayının 19’da yapılan açıklamaya göre Azerbaycan’ın bu köylerinden geçen yolların yerine alternatiflerinin önümüzdeki aylarda tamamlanacağı da söylendi.

Ermenileri diğer endişelendiren konu ise dört köyün geri verileceği taktirde Rus doğal gazını Ermenistan’a taşıyan Gasprom doğalgaz boru hattının Azerbaycan’ın kontrolüne geçebileceği riskidir.

Paşinyan’ın açıklamasından sonra Hayastan muhalefet partisinden Garnik Danielyan Tavuş vilayetini ziyaret ederek Ermenistan’ın bu dört köyü iade edeceği taktirde doğalgaz boru hattının Azerbaycan’ın denetimine geçeceğini söyledi. Aslında doğalgaz boru hattı Azerbaycan’a iade edilecek dört köyden değil iadesi sınır belirleme sürecinde müzakere edilecek anklav Yukarı Eskipara köyünden geçmektedir.

Gazah’ın dört köyünün iade edilmesi Ermenistan ve Azerbaycan arasında 30 yıldan fazladır süregelen çatışma tarihinde yeni ve farklı bir bakış açısı kazandırdı. Taraflar ilk defa sorunlarını ikili görüşmeler sonucunda diplomatik müzakere yolları ile çözebileceklerini gösterdiler. Sovyetler dağıldıktan sonra bağımsızlık kazanan Güney Kafkasya’nın bu iki komşu ülkesi tarihlerinde ilk defa belirlenmiş bir sınıra sahip olacaklar. Yapılan anlaşma taraflar arasında güven artıracak bir mekanizma olarak ileride yapılması planlanan barış antlaşması için de önemli bir temel taşı olacaktır.

İlgili Yazılar
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir